ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φυσικό αέριο: Βουτιά στην τιμή του, κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τις 14 Ιουνίου

«Ευλογία» ο καλός καιρός που κρατά τις τιμές χαμηλά λόγω της χαμηλής ζήτησης

Με μια νέα εντυπωσιακή βουτιά, που ξεπερνά το 17%, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, βουτά στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την κορυφή του Αυγούστου και έχει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα από τις 14 Ιουνίου.

Ο ήπιος καιρός συμβάλλει στο να περιοριστεί η πίεση στην οικονομία της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τις προμήθειες τώρα», δήλωσε ο Γκράχαμ Φρίντμαν, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. «Οι κίνδυνοι μπλακ άουτ και ρεύματος με το δελτίο υποχωρούν τώρα. Αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει με το κρύο».

https://player.glomex.com/integration/1.829.0/iframe-player.html?integrationId=40599w16ki4e70hs&playlistId=v-cnual0gsx049&origin=glomex-player&playlistIndex=0&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Feconomy%2Farticle%2F1299714%2Ffusiko-aerio-voutia-stin-timi-tou-kato-apo-ta-100-euro-i-megavatora-gia-proti-fora-apo-tis-14-iouniou%2F

Η εξέλιξη συνιστά «ευλογία» για το ενεργειακό σύστημα της περιοχής καθώς οι προμήθειες ενέργειας και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Προβλέπονται ευρέως θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την ήπειρο», εκτιμά η Maxar, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του μήνα, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και διευκολύνοντας τη διαδικασία πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεμάτων σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδά.

Ωστόσο, οι τιμές είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας και ένας ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες για την προσφορά αερίου. Αντίστοιχα σημαντική ήταν η υποχώρηση και στο βρετανικό συμβόλαιο, καθώς η ημερήσια ανέρχεται σε 14,81% και η μηνιαία σε 27,78%, με την τιμή του φυσικού αερίου να φτάνει στις 173,90 πένες ανά θερμική μονάδα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η τιμή παραμένει υψηλή για παραδόσεις Δεκεμβρίου (134 ευρώ) αλλά και για τον Ιανουάριο (143 ευρώ).

Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να στηρίξουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών του φυσικού αερίου και η επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο για να διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες, με τους traders να αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ καθώς η επιβολή πλαφόν δεν είχε συμφωνηθεί έως τώρα λόγω ανησυχιών – κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας – για την εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών.

Η Γερμανία αναμένεται ότι θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση τον επόμενο χειμώνα από τον φετινό καθώς θα αυξηθούν περαιτέρω οι ροές LNG, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Οι προμήθειες από χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, αναμένεται να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των απωλειών από τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.

πηγή:protothema.gr

Latest Posts