ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ παρουσίασε στην Ημαθία ο Απ. Τζιτζικώστας

Σε φορείς και επιχειρήσεις της Ημαθίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Με την παρουσίαση στην Ημαθία ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενημέρωσης των φορέων και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στη Βέροια, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, του Τομεάρχη Επαγγελματικών Φορέων Γιάννη Κουφίδη και των Περιφερειακών Συμβούλων Στέργιου Μουρτζίλα και Συρμούλας Τζήμα Τόπη.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σημασία της δράσης και των πόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για εκείνους που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέα δική τους επιχείρηση και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τους πόρους αυτής της πρώτης δράσης από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, διότι είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέου εισοδήματος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «ο στόχος μας είναι το 2024 να είναι ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση που παρουσιάζουμε είναι στοχευμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ύψος της δράσης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 65 εκατομμύρια ευρώ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως και 400.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι δίπλα σας, παλεύει μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τους επαγγελματίες, μαζί με τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε στο επιχειρείν, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο εξαιρετικό επιχειρηματικό και επιστημονικό δυναμικό της Περιφέρειας, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους τόπου μας. Πιστεύουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τους νέους ανθρώπους και τις τοπικές μας επιχειρήσεις, με τις οποίες μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους. Και βέβαια πιστεύουμε και επενδύουμε στη συνεργασία, όπως η συνεργασία με τα Επιμελητήρια του τόπου μας, που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και μαζί για ακόμα μία φορά, παρουσιάσαμε συντονισμένα και δυναμικά τη δράση, παρέχομε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στις επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους, για να έχουμε μεγάλη συμμετοχή, για να εξασφαλίσαμε ότι θα αξιοποιηθεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Ακούμε, συζητάμε και σχεδιάζουμε δράσεις και ενέργειες που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Δράσεις που ωφελούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που δίνουν λύσεις στα προβλήματα, ανοίγουν νέες προοπτικές και πάνω από όλα έχουν θεμελιώσει μια νέα, σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε, χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, την πιο φιλική Περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Την Περιφέρεια που είναι αξιόπιστη, γρήγορη, αποτελεσματική. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ανάλογες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ανακοινωθούν και το επόμενο διάστημα, ωστόσο είναι σημαντικό αυτή η πρώτη δράση να είναι επιτυχημένη.
«Οι πόροι είναι συνολικά 65 εκ. ευρώ γι’ αυτή την πρώτη δράση μας και αφορούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, γι’ αυτό και παρουσιάζουμε τη δράση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Ενώ τα κονδύλια που θα κινητοποιηθούν συνολικά είναι πολλαπλάσια, μέσα από την ιδιωτική συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς, σύγχρονες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και κυρίως να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το ποσοστό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι 45% και οι τομείς παρέμβασης είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες. Την υλοποίηση ανέλαβαν ο ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων. Έχει διασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, με απόλυτα αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δράσεις που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικούς πόρους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ των οποίων:

-Πρώτοι σε όλη τη χώρα και από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, υλοποιήσαμε τη δράση “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήσαμε 7.000 επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε 25.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία.
-Χρηματοδοτήσαμε τα επενδυτικά σχέδια περισσότερων από 320 τουριστικών επιχειρήσεων, με πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ.
-Χρηματοδοτήσαμε τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού 120 τοπικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.
-Με τα “Κουπόνια Τεχνολογίας” και τα “Κουπόνια Καινοτομίας” χρηματοδοτήσαμε περισσότερες από 450 επιχειρήσεις και clusters.
-Στον Αναπτυξιακό Νόμο εγκρίναμε περισσότερες από 110 νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ.
-Επιδοτούμε 480 άνεργους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
-Υλοποιήσαμε περίπου 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με χρηματοδότηση 700 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιωτική συμμετοχή που άγγιξε τα 300 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, οι οποίες όπως τόνισε θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

«Τα αποτελέσματα όλων αυτών των πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων είναι:
-Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο.
-Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.
-Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 18%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 24%.
-Η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης έκοψε την πίτα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Latest Posts