ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συντάξεις Ιανουαρίου: Αυξήσεις σε συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα

Οι πληρωμές του επόμενου διμήνου, θα είναι πολλές και μεγάλες, για τους συνταξιούχους τόσο σε κόστος όσο και σε πλήθος δικαιούχων και για το λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ τρέχει ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες στην ώρα τους

Μποναμάς πριν τα Χριστούγεννα θα έρθει για 222.000 συνταξιούχους, καθώς με τις συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ και η 4η ετήσια δόση των αυξήσεων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης βάσει των προβλέψεων του νόμου Βρούτση.

Πιο συγκεκριμένα, για 10.000 – 15.000 συνταξιούχους ο «κρυφός μποναμάς» θα είναι μεγαλύτερος, καθώς τους οφείλονται και θα λάβουν αναδρομικά 35 μηνών, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους.

Οι πληρωμές του επόμενου διμήνου, θα είναι πολλές και μεγάλες, τόσο σε κόστος όσο και σε πλήθος δικαιούχων και για το λόγο αυτό ο ΕΦΚΑ τρέχει ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες στην ώρα τους. Πέρα όμως από τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι – επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, αυξήσεις 7,8% τον Ιανουάριο – υπάρχουν κι άλλες αυξήσεις που έρχονται σε πιο στοχευμένο κοινό και αφορούν συγκεκριμένες ομάδες.

Η κρυφή αύξηση στις συντάξεις

222.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν δηλαδή ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2026 (πριν τον νόμο Κατρούγκαλου), θα δουν με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα πιστωθούν από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, την πρώτη αύξηση στη σύνταξη τους για το 2023.

Πρόκειται για την 4η από τις 5 ετήσιες δόσεις της αύξησης που δικαιούνται στο πλαίσιο του νόμου Βρούτση. Η 5η και τελευταία δόση της αύξησης θα έρθει το 2024.

Η αύξηση αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου τις αυξήσεις 7,8% που δικαιούνται βάσει της γενικής αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023 συν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.

Latest Posts