ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάνω από 800.000 οι εμβολιασμοί 2ης και 3ης αναμνηστικής δόσης στην Ελλάδα

Πάνω από 800.000 εμβολιασμοί 2ης και 3ης αναμνηστικής δόσης έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συνεχίζουν να γίνονται με τα με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5).

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με αυτά τα σκευάσματα χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση και σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί, 2ης και 3ης αναμνηστικής δόσης.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 690.124 εμβολιασμοί σε πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους υπάρχει και ισχυρή σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή στο 22,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Επίσης, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA1 έχουν πραγματοποιηθεί 58.860 εμβολιασμοί αναμνηστικών δόσεων, με τα Pfizer BA4/5 έχουν πραγματοποιηθεί 193.223 εμβολιασμοί αναμνηστικών δόσεων ενώ υπάρχουν 69.784 μελλοντικά ραντεβού.

Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση με τα διδύναμα εμβόλια

Πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου, απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (δύο δόσεις των mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου, ή μια δόση του Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς).

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, ή τη νόσηση από κορονοϊό σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • επαγγελματίες υγείας
  • διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Ειδικότερα:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη νόσηση).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest Posts