ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Ο νέος Κοσμήτορας, που θα έχει τριετή θητεία, γεννήθηκε στη Λαμία το 1959 και διαμένει στη Θεσσαλονίκη

Νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ εξελέγη σήμερα με τις ψήφους των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ο Καθηγητής Ποιμαντικής Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας.

Ο νέος Κοσμήτορας, που θα έχει τριετή θητεία, γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδος το 1959 και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Εκτός της ακαδημαϊκής του ιδιότητας και δραστηριότητας είναι έγγαμος κληρικός και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Διακονεί ως Οικονόμος και Πνευματικός, το Ιερό Μετόχιο του Αγίου Χαραλάμπους, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη.

Η ποιμαντική του δραστηριότητα στον χώρο αυτό περιλαμβάνει καθημερινό λατρευτικό πρόγραμμα, το μυστήριο της εξομολογήσεως, κατήχηση και συμβουλευτική προς νέους και εφήβους, συμβουλευτική οικογένειας και αντιμετώπιση προβληματικών κοινωνικών καταστάσεων.

Αυτή η δραστηριότητα είναι ενταγμένη στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και αποτελεί, εκτός της πνευματικής της αξίας, περιεχόμενο επιστημονικής εμπειρίας και κατάρτισης στο πρακτικό πλαίσιο της Ποιμαντικής ως επιστήμης. Τροφοδοτεί τη διατύπωση της θεωρίας των μαθημάτων της Ποιμαντικής, της Ποιμαντικής Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής ως πρακτικών μαθημάτων της σπουδής της θεολογίας, προς την κατάρτιση των φοιτητών ως εκπαιδευτικών και κυρίως των υποψηφίων κληρικών.

Κατά τη διετή εκπαιδευτική του άδεια στη Μεγάλη Βρετανία (1986-1988) διακόνησε την ομογένεια ως εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Γλασκώβης στη Σκωτία, όπου ανέπτυξε ποιμαντική δράση για την πρόοδο της Κοινότητας στους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς στόχους της.

Latest Posts