ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θόδωρος Ρουσόπουλος: Πρώτος έλληνας

πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο κύριος Ρουσόπουλος θα είναι πρόεδρος 612 βουλευτών από 46 κοινοβούλια, το οποίο είναι και το υψηλότερο αξίωμα που έχει ποτέ καταλάβει πολιτικός από την Ελλάδα σε διεθνή οργανισμό.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, πρώην υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει πως ο κύριος Ρουσόπουλος θα είναι πρόεδρος 612 βουλευτών από 46 κοινοβούλια, το οποίο είναι και το υψηλότερο αξίωμα που έχει ποτέ καταλάβει πολιτικός από την Ελλάδα σε διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία.
Στην θέση τον πρότειναν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ενώ τον στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα:

Οι Σοσιαλιστές που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.

Οι πρώτες συζητήσεις που έκανε ο Ρουσόπουλος με τα άλλα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο
Στρασβούργο, συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο στο Λίχτενστάιν, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ολοκληρώνονται με την πανηγυρική του εκλογή, η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η θέση του κ. Ρουσόπουλου είναι τιμητική και δεν προϋποθέτει οικονομικές απολαβές.

Η ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πριν από ακριβώς 75 χρόνια, το 1949, μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, ο Χένρι Σπάακ που ήταν και από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΟΚ αργότερα, ίδρυσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έναν οργανισμό που είναι ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στον προεδρικό θώκο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εκλέχθηκε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Στην PACE μετέχουν 612 βουλευτές από 46 χώρες-μέλη. Στην προεδρική θέση τον πρότειναν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ενώ τον στήριξαν ομόφωνα: οι Σοσιαλιστές που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.
Οι Έλληνες βουλευτές
Το κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει 612 Βουλευτές, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι των δικών τους κοινοβουλίων. Κάθε χώρα στέλνει δηλαδή στο κοινοβούλιο του Συμβουλίου μια ομάδα Βουλευτών, που έχουν εκλεγεί στο εθνικό της κοινοβούλιο, συνήθως πολιτικές προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στη χώρα τους.

Από την Ελλάδα μετέχουν στο Συμβούλιο δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην υπουργοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ και άλλοι (Μαρία Συρεγγέλα, Άννα Ευθυμίου, Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Σταμάτης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Ρένα Δούρου, Δημήτρος Μάντζος). Οι συνεδριάσεις αυτού του κοινοβουλίου γίνονται στο Στρασβούργο, ενώ οι επιτροπές του συνέρχονται στο Παρίσι και σε άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου.

Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που εκλέγει τους δικαστές του δικαστηρίου του Στρασβούργου που είναι το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης οργανώνει ομάδες βουλευτών παρατηρητών σε εκλογές που γίνονται στις χώρες μέλη, ομάδες βουλευτών που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Αν μια χώρα εκδιωχθεί από το Συμβούλιο όπως έγινε με την Ρωσία αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ή με την Ελλάδα στην διάρκεια της δικτατορίας, αυτό σημαίνει και κυρώσεις από άλλες χώρες μέλη.
Μητσοτάκης: Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για την εκλογή του, με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Σε αυτήν αναφέρει: «O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!»
Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την εκλογή του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπηςκαι προσθέτει:

«Η εκλογή έγινε ομόφωνα από τους 612 Βουλευτές των 46 χωρών-μελών, καθώς και από όλες τις πολιτικές ομάδες του Συμβουλίου: Ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και Πρασίνων (SOC), Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP/CD), Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Δημοκρατική Συμμαχία (EC/DA), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς (UEL).
O Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα είναι ο πρώτος πολιτικός από την Ελλάδα που καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης όπως οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πωλ Ρεινό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Άντονι Ήντεν και Φρανσουά Μιτεράν.
Η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου αποτελεί μεγάλη τιμή για την Παράταξή μας και τη χώρα μας που έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.»

Συγχαρητήρια από το ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε τα συγχαρητήριά στον κ. Ρουσόπουλο για την εκλογή του. «Ο πρώτος Έλληνας που κατέχει αυτή τη θέση, μπορούμε να υπολογίζουμε ότι θα εργαστεί σκληρά για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας μέσω του ανεκτίμητου έργου της Συνέλευσης» αναφέρει η σχετική ανάρτηση.

Latest Posts